Szülés előtt és után járó ellátások, támogatások

Lazacszín háttéren egy dollárjel

Ebben a bejegyzésben “időrendben” sorra veszem azokat a támogatásokat, kedvezményeket, adminisztratív dolgokat, amikkel foglalkozni kell/érdemes már a várandósság alatt is, majd a szülés után. Mivel a saját helyzetem teljesen átlagosnak mondható (két szülő, egy gyerek, átlagos fizetés, semmi csavar), így minden esetben erről fogok írni, de a lenti linkeken keresztül a különleges helyzetekre is megtaláljátok a válaszokat.

Szülés előtt járó kedvezmények

Családi (adó)kedvezmény

A családi kedvezmény az összevont adóalapot csökkenti (=aki igénybe veszi, annak kevesebb SZJA-t kell fizetnie). Egy eltartott esetén az adóalap kedvezmény 66.670 Ft, ami azt jelenti a gyakorlatban, hogy pontosan nettó 10.000 Ft-al több fizetést fogsz kapni, ha igénybe veszed.

Családi kedvezményről nyilatkozni lehet év közben is (adóelőleg-nyilatkozattal), ekkor havonta a fent említett 10.000 Ft-al több fizetést fogsz kapni. A másik lehetőség, hogy az adóbevallás készítésekor utólag igényled vissza az egész adóévre.

A várandósság 91. napjától a várandós (vagy házastársa) már jogosult a kedvezményt igénybe venni. Ehhez a terhesgondozáson kiállítanak egy papírt (ha nem adják oda automatikusan, kérni kell a 12. heti vizsgálatkor), hogy betöltött 91 napos a terhesség - ezt a papírt senki nem fogja kérni, de azért meg kell őrizni.

Szerintem érdemes már év közben nyilatkozni a kedvezményről, ehhez a nav online nyomtatványkitöltő alkalmazásával 5 perc alatt beküldhető a nyilatkozat a munkáltatónak (ahol - hogy elkerülj egy nagyon kellemetlen helyzetet - még azelőtt, hogy ezt megtennéd azért tájékoztasd a munkáltatód arról, hogy terhes vagy).

Ha adott adóévben megszületik a baba, nem kell új nyilatkozatot tenni, majd következő évben az adóbevallás készítésekor tudod jelölni, hogy meddig vetted igénybe a kedvezményt várandósként és mikortól a már megszületett gyerek után.

Bővebb infók: nav tájékoztató füzet a családokat érintő kedvezményekről

Szülés után járó ellátások, támogatások

CSED

A csecsemőgondozási díj a szülési szabadságnak megfelelő időtartamra jár (24 hét = 5,5 hónap). A szülési szabadság első napja a szülés várható időpontját megelőző négy hét bármelyik napja, de legkésőbb a szülés napja.

Én - teljesen laikusként - home office-ban lamentáltam arról, hogy melyik nap menjek szülési szabadságra, végül megosztottam a dilemmám a céges bérszámfejtővel, aki azt mondta, hogy amikor szeretnék, de vegyem figyelembe, hogy a GYED összege maximálva van. Ez az infó nekem akkor semmit nem mondott, át is siklottam rajta, majd hónapokkal később értettem meg… :)

A CSED összege a naptári napi jövedelem 70%-a (bruttó összeg) és nincs felső határa = a fizetésed összegéhez egészen hasonló szám fog megjelenni a bankszámládon (2021-től, ha megvalósul a tervezet, a csecsemőgondozási díj összege magasabb is lesz, mint a fizetésed volt). A GYED összege (amit a CSED után fognak folyósítani) viszont egy bizonyos szint felett nem függ a fizetésedtől. Teljesen mindegy, hogy 300 THUF vagy 700 THUF volt a fizetésed, ugyanannyi GYED-et fogsz kapni.

Ebből az következik, hogy érdemes a lehető legkésőbb szülési szabadságra menni, hiszen minél előbb veszed igénybe a CSED-et, annál hamarabb fogsz kevesebb GYED-et kapni. Pénzügyileg a legjobb döntés szerintem az egész éves szabadságod a szülés előtt kivenni, ha pedig valami miatt indokolt (betegség, veszélyeztetett terhesség), akkor ezen felül betegszabadságra, majd táppénzre menni.

Ha a szülés napjától igényled, akkor - miután jelezted a gyermek születését - a munkáltatód küldeni fog egy nyilatkozatot (Nyilatkozat csecsemőgondozási díj és gyermekgondozási díj együttes igényléséhez), amit kitöltve vissza kell küldened, majd pedig megkapod a határozatot a CSED összegéről és folyósítási időtartamáról. A fent linkelt nyilatkozat előnye, hogy nem kell külön GYED-et igényelni, a CSED lejárta után automatikusan kapod majd.

Bővebb infó a CSED-ről az Államkincstár honlapján érhető el.

Anyasági támogatás

Az anyasági támogatásra vonatkozó igényt a szülést követő hat hónapon belül lehet benyújtani. Ez egy egyszeri, 64.125 Ft összegű támogatás, melyre akkor vagy jogosult, ha legalább 4 alkalommal megjelentél terhesgondozáson, amit “A terhesgondozást végző orvos által kiadott igazolás a terhesgondozáson való részvétel számáról.” papír fog alátámasztani. Ezt az igazolást szülés utáni zárójelentéseddel együtt a kórházban kapod, amennyiben ott jártál terhesgondozásra. Több helyen lehet olvasni, hogy a védőnői tanácsadás is alkalomnak számít (a kiskönyvben van is egy ilyen rész a védőnői pecsétnek), valójában ezeket az igazolásokat szerintem senki nem nézi át, legfeljebb utólag, a) random ellenőrzés során b) ha valamiért felmerül, hogy jogosulatlanul vetted igénybe a támogatást).

A szülést követően az Államkincstár eÜgyfél oldalán ügyfélkapus bejelentkezést követően online meg lehet igényelni és beadást követően azonnal ki is utalják az összeget.

Bővebben az anyasági támogatásról a kincstár oldalán.

Családi pótlék

A családi pótlék az a klasszikus támogatás, amit a baba születésétől kezdve két évtizedig havonta utal a kincstár a családnak. Összege egy gyerek után 12.200 Ft/hó.

A családi pótlékot az anyasági támogatáshoz hasonlóan online, az Államkincstár eÜgyfél oldalán lehet megigényelni, visszamenőleg legfeljebb két hónapra, tehát érdemes nem nagyon halogatni.

Bővebben a családi pótlékról a kincstár oldalán.

Egyéb támogatások

Születési támogatás

Az újszülötteket az önkormányzatok különböző módokon szokták támogatni. Van, ahol pénzbeli támogatást, van, ahol babacsomagot adnak az újszülöttek után, van, ahol pedig semmit (ebből elég sok van). Ezeket a támogatásokat általában lakóhelyhez/születési helyhez/védőnői ellátáshoz vagy rászorultsághoz kötik.

Babakötvény

Minden megszületett gyerek jogosult az állam által adott “életkezdési támogatásra” (42.500 Ft), mely egy letéti számlára kerül a Magyar Államkincstárnál. Ahhoz, hogy ez az összeg babakötvényben kamatozzon, nyitni kell neki egy értékpapírszámlát a Kincstárnál, amihez 18 éves kora után férhet majd hozzá.

Én nagyon lelkes értékpapír-vásárló vagyok, szerintem érdemes ezt a számlát megnyitni, nem kerül semmibe, főleg, ha egyébként is félretennél a gyereknek. Nem gondolom, hogy a babakötvénybe befizetett összegből fog ingatlant vásárolni magának, de mégiscsak jobb, mintha a befőttes üvegben gyűjtenéd a 200-asokat neki.

Minden a babakötvényről: babakotveny.hu

Adminisztratív dolgok

Hivatalos iratok

Mint lelkes elsőgyerekes, természetesen beléptem a kiszemelt kórházak szülészeti facebook csoportjába, ahol naponta kétszer biztosan megkérdezi valaki, hogy “Mikor érkezik meg a TAJ kártya, ti megkaptátok már?”

Az iratok többségét a kórház intézi, a szülés utáni 1-2 napban kitöltetnek az anyával egy nyomtatványt, ami alapján elindítják az anyakönyvezést.

Születési anyakönyvi kivonat: kb szülés után két héttel fog megérkezni postán az anya lakcímkártyáján szereplő állandó lakcímre (mindegy, hogy van-e tartózkodási hely). A lakcímkártyával együtt az önkormányzat küldi.

TAJ kártya: kb szülés után két héttel fog megérkezni postán az anya lakcímkártyáján szereplő állandó lakcímre.

Adókártya: a kórházban intézik, kb szülés után 4-8 héttel fog megérkezni postán az anya lakcímkártyáján szereplő állandó lakcímre. Erre kell a legtöbbet várni, pedig szinte mindenhez kérik, pl. CSED igénylés. Ha szükséges és még nincs kártya, külön ki lehet kérni a NAV-tól az adóazonosító jelet (2020-ban személyesen kellett bemenni miatta, nem lehetett online intézni).

Lakcímkártya: a kórházban intézik, kb szülés után két héttel fog megérkezni postán az anya lakcímkártyáján szereplő állandó lakcímre. A születési anyakönyvi kivonattal együtt az önkormányzat küldi. A baba lakcíme automatikusan az anya állandó lakcíme lesz, nem lehet mást kérvényezni, majd utólag kell módosítani, ha az még sem jó (érdemes egyébként szülés előtt rendezni a lakcímkártyát az anyának, nekem ez nem sikerült :) )

Személyi igazolvány: ezt nektek kell intézni, tőlünk még soha nem kérték sehol, de gondoltuk jó, ha van egy arcképes igazolványa a babának, plusz épp ott voltunk a lakcím-módosítás miatt… :). Ezzel egyébként egész nyugodtan meg lehet várni a gyerek jó pár hónapos korát, mert egy pár hetes baba sem a fejét nem fogja rendesen tartani, sem a kamerába nem fog nézni a fotózásnál. A belügyminisztérium küldi a baba lakcímére, kb két hét alatt megérkezik.

Útlevél: ez szintén opcionális, vérszemet kaptunk a kormányablakban, egy fotó-két igazolvány, megcsináltattuk ezt is. A belügyminisztérium küldi a baba lakcímére, kb két hét alatt megérkezik. Azóta sem utaztunk nemhogy külföldre, még vidékre sem #covidlife.