Könyvajánló 0-2 éves korig

Színkavalkád

Könyvajánló 0-2 éves korig

Nagyjából a lányom egy hónapos kora óta olvasunk neki könyveket és mivel ez nekem egy nagy-nagy gyenge pontom - mármint a könyvek felhalmozása -, úgy gondoltam, elkészítem a saját gyerekkönyv ajánlónkat. Az első két életévre ajánlok olyan könyveket, amik nekünk bejöttek és lehúzok pár népszerű alkotást, illetve a bejegyzés végén adok egy tuti tippet is, hogyan lehet a legolcsóbban hozzájutni a könyvekhez.

Az első fél év - 0-6 hónap

Sokan a babák fél éves korában kezdenek el könyveket olvasni nekik, addig pedig maradnak a fekete-fehér, geometrikus, montessori, ilyen-olyan lapozók, leporellók. Nyilván ezek a könyvek nem a klasszikus mesekönyvek, hanem inkább a babák látását fejlesztik, lehet vele “tornáztatni” őket, mi rengeteget nézegettük hason fekve, lehet vele ösztönözni a fej emelését, jobbra-balra nézést.

Mi Nagy Diána babageometria könyveit kaptuk/vettük meg, ezek közül a Vonalak és a Minták volt a kedvenc, a Ritmusok nem jött be. Valahol a mindent-a-szájába-vesz korszak közepén hagytuk el őket, addig szerintem napi szinten nézegettük, én már sírni tudtam volna tőlük.

Volt egy fekete-fehér-piros “Montessori - Állatok” lapozónk, amit szintén nagyon szeretett, ebből ismerte meg a tarisznyarákot és a vörösbegyet, szerintem ezt valamilyen élelmiszerüzletben vette az egyik nagyszülő.

Nagy Diána Vonalak és Minták című könyve, Montessori Állatok című lapozójának képe

6-12 hónap

A klasszikus Kukucs-könyvek közül nagy kedvenc volt a “Ki rágcsál?”, komolyan mondom, akárhányszor végignéztük és kiderült, ki rágcsálta meg a szamócát, a gyerek fülig érő szájjal mosolygott rajta. Ez sajnos nagyon-nagyon hamar tönkrement, nem volt jó minőségű a ragasztás.

A Kolibri kiadó hasonló könyvei közül a Kukucs, itt a barátom volt meg nekünk, ez már nagyobb gyerekeknek van, bevallom szerintem egy kicsit bugyuta, de a gyerek nagyon szerette. Pár soros ritmusos szöveg van benne, engem zavart a fordítás, például a “dzsúzt hoz az édesanyám” egy olyan mondat, ami egyébként biztos nem hangzott el azóta sem tőlem, hogy ki kellett dobni a könyvet, mert menthetetlenül szétesett az egész.

Szintén interaktív könyv, Jörg Mühle Kisnyuszi sorozatát nagyon sokáig olvastuk és még most is minden héten előveszi saját magától, betakargatja/bekrémezi a nyuszit, mikor mit kell. Szerintem hónapokig a Kisnyuszi aludni megy volt a standard alvós mese, ezt szívből tudom ajánlani. 🐰

Egy éves kora előtt ajándékba kapott - szerencsére használtan - 3 Boribon könyvet, ezeket én olyan szinten gyűlölöm, hogy leírni is nehezen tudom. A történetek buták (a kislány levetkőzik félpucérra és egyedül elmegy fürdeni a tóba, a medve meg felveszi a kislány ruháit magára, amiket a földön talált? miért?), az illusztráció csúnya és Kínában nyomtatták őket. Egyetlen nagy pozitívuma van, hogy nagyon rövid mondatokat tartalmaz, ami elég ritka szerintem, én nem nagyon találkoztam ilyen könyvvel (a történetmesélős könyvekben általában már hosszabb, összetett mondatok vannak, ezekre viszont egy ilyen kicsi gyerek nem tud/fog figyelni).

12+ hónap

Valamikor egy éves kora körül kezdtük el olvasni a Pipp és Polli könyveket (Julia Donaldson - Axel Scheffler), ezeket a mai napig nagyon szereti, sok olyan szó van, amit ezekből a könyvekből tanult meg, de például innen tudja azt is, hogy egy süti hozzávalói a liszt, tej, tojás, cukor. 🍪

Mivel ilyen nagy sikere volt nálunk Pipp és Pollinak, belenéztünk két másik, igazán rövid Axel Scheffler könyvbe, a Kerge kecskébe és a Bóbis bociba, na ezeket viszont senkinek nem ajánlom. A magyar szöveg valami egészen förtelmes lett (”Kerge kecske zabbantana” - zabbantana. Még most sem hiszem el, hogy ez átcsúszott a szerkesztőn), hiába az illusztráció, nagy nem erre a kettőre.

Nem vagyunk nagy mondókás-verselős család, de a kezünkbe akadt egy Varró Dani Akinek a kedve dacos (Akinek a... 3.) kötet, amin mi szülők egész jól szórakoztunk. Ebből eredetileg az első részt akartuk beszerezni még baba korában, de csillagászati áron árulják antikváriumban, pedig annak a fülszövege nagyon tetszett. A dacos rész már nagyobb gyerekek életnehézségeit dolgozza fel, voltak szavak, amiket én mondjuk mindig kihagytam olvasás közben (pl. nem szeretem a “hülye” szót használni a gyerek előtt, mert azonnal lecsap rá), ennek ellenére többnyire jól szórakoztunk rajta mi felnőttek.

18+ hónap

Nagyon-nagyon vártam, hogy mikor ér abba a korba, amikor már lehet hosszabb, “értelmesebb” történeteket mesélni neki és olyan másfél éves kora körül egészen kapható volt két percig tartó mesékre is, ekkor szereztük be az első Maszat könyveket (azóta egyébként már nem ül végig két percet, megint képtelenség végigolvasni vele egy történetet 😅). Én a Maszat sorozatról csak pozitívan tudok nyilatkozni, Berg Judit történetei elképesztően egyszerűek, életszerűek, kedvesek, pont olyanok, amiket szívesen olvasok fel a gyerekemnek, Agócs Írisz illusztrációi pedig gyönyörűek. Mivel nekünk lányunk van, természetesen a Sári könyveket is beszereztem... 😅 Egyébként ebben a korban ért el oda, hogy már volt fogalma a világról és a meséket tudta kötni a saját tapasztalataihoz (játszótér, vonat, vadaspark, takarítás, madáretetés stb.).

Böngészők

A Böngészők szerintem 1 éves kor után bármikor nagyon élvezetesek tudnak lenni, mondjuk mi minden nemzeti ünnepre kapunk egyet, kezdek is megcsömörleni tőlük. Van egy csomó nevesincs kiadványunk, ezek a kevésbé jók, de pl a Jakab Borit keresi könyvet kedveljük. Nekem még Gilicze Gergő Állatkerti böngészőjére fáj a fogam és ezzel fel is függesztjük egy időre a böngészők beszerzését.

Tipp

A bejegyzés elején belengetett tuti tipp, hogyan lehet a legolcsóbban hozzájutni könyvekhez - iratkozzatok be a könyvtárba! Annyira banálisnak tűnik, de ha valaki elkezdi komolyan felhalmozni a gyerekkönyveket, rá fog jönni, hogy horror áron vannak, ráadásul a gyereknek vagy tetszik vagy nem, vagy érdekli vagy nem...

Egy Maszat könyv még használtan is 1.500 Ft körül van, a népszerűbb, hosszabb részek simán 2.000 fölött. Ehhez képest a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár tagkönyvtáraiba 2.600-6.600 Ft között mozog az éves beiratkozási díj, aki csed-en, gyed-en vagy gyes-en van, annak pedig féláron van!

Az én személyes könyvtári etikettem része az, hogy nem adom a gyerek kezébe a könyvet, ha félő, hogy tönkreteszi (pl. amíg mindent a szájába vesz, nincs könyvtári könyv) és nem ülök két hosszabbítással 3 hónapig a gyerekkönyveken, ill. nem veszem ki egy sorozat összes részét sem, ha úgy érzem, nem olvassuk többet, azonnal megy vissza. Olyat szoktunk még, hogy többször kivesszük ugyan azt a könyvet, ha úgy érzem, hogy szerette olvasni vagy megveszem, mert annyira bejött.

Egyébként is igyekszem rotálni a könyveket, mert minél több van kinn a polcon, annál kevesebbet olvas.