Hasznos appok, oldalak a szülés előtti és utáni időszakra

sárga háttéren search bar

“[...] a gyerekek neveléséről, gondozásáról is végtelenül sokféle és állandóan változó szabályokat hallott és olvasott mindenütt. Így, ezzel táplálni; nem, nem így, nem ezzel, hanem emígy; öltöztetés, itatás, fürdetés, ágybadugás, sétálás, levegő, minderre hetenként új meg új szabályokat hallottunk mindnyájan - de főként ő. Mintha csak az előző nap kezdtek volna gyerekek születni.”

Lev Tolsztoj: Kreutzer-szonáta

Pontosan emlékszem, milyen sok időt töltöttem azzal a terhesség alatt, hogy felkészüljek a szülésre, hogy ott mi történhet és én mit szeretnék, ehhez képest elenyésző időt fordítottam arra, hogy azzal foglalkozzak, utána mi lesz (pedig fordítva kellett volna). Ha egy valamit, akkor ezt biztosan másként csinálnám, sok idegeskedéstől és kapkodástól megkíméltem volna magam, kétségbeesett komment-böngészés helyett pedig akár még pihenhettem is volna.

Terhesség hétről-hétre

Mivel már a terhességem előtt is használtam egy period trackert (menstruációs naptár/ovuláció kalkulátor) a ciklusom nyomonkövetésére, a terhességem alatt is ezt folytattam várandós módba állítva. Szerettem hétről-hétre követni, hogy mekkora a magzat, éppen melyik szerve fejlődik stb. (első gyerekes luxus).

Az az applikáció, amit én használtam, eladta a facebooknak a felhasználók adatait, szóval annyira jó szívvel nem tudom ajánlani (pedig nagyon jónak, informatívnak találtam a felületet). Van viszont egy magyar applikáció, a PregHello, amit én személy szerint nem próbáltam, de többször találkoztam vele és komolynak tűnik, biztos tele van pampers és őssejt reklámmal, de mindegyik másik ingyenes app is.

Felkészülés a szülésre

Egy időben nagyon rákattantam a szüléstörténetekre, ezekből biztosan meghallgattam/elolvastam/megnéztem egy tucatot. Igen, minden szülés más, de ha szívesen hallgatod meg mások történetét, a youtube tele van ilyen videókkal. Az igyszultem.hu felületén kórházakra lebontva el lehet olvasni több ezer nő szülészettel kapcsolatos tapasztalatait, az ellátásra és a hálapénz fizetésre kiterjedően (2020-as kutatás).

Ha nem csak anyák, hanem orvosok által közölt tartalomra is vágysz, ajánlom Dr. Dékány Ágnes szülész-nőgyógyász youtube csatornáját, ahol a “szülés” listában nagyon sok hasznos (hosszú, de minden kérdésre kiterjedő) videó van feltöltve - gátmetszés, fájdalomcsillapítás, farfekvéses magzat, gyermekágy stb.

Ha már tudod, hogy császármetszéssel fogsz szülni vagy csak szeretnél erre az eshetőségre is felkészülni, akkor a Császárvonal applikáció lesz a segítségedre szülés előtt és után is. A császárvonal oldalon szintén található sok szüléstörténet, de császármegelőzéshez kapcsolódó cikkek is.

Mindezeken túl, ha hozzám hasonlóan control freak vagy és mindig a legrosszabbra készülsz, hasznos lehet böngészni a Másállapot a szülészetben oldalát, ha többet szeretnél megtudni a szülészeti erőszakról és arról, mi minden történhet a szülőszobán.

Végül pedig ha teheted, vegyél részt az általad választott kórház szülésfelkészítőjén. Ha épp világjárvány van és nincsenek szülésfelkészítők, nézd meg a János kórház ingyenes, online tanfolyamát.

Szoptatás

Bár a “világ legtermészetesebb dolga” a szoptatás, én mégis azt gondolom, nem árt egy-két dologra előre felkészülni. Ehhez elsősorban a La Leche Liga oldalán található cikkeket ajánlom: az első napok, alapismeretek, bukás és reflux, táplálkozás szoptatás alatt, mellgyulladás. Ezek talán enyhíthetnek azon a nyomáson, amit esetleg a szoptatás miatt érzel majd.

A szoptatással kapcsolatban a leginformatívabb csatorna, amivel valaha találkoztam, a Global Health Media Project “Breastfeeding Series” videósorozata, ahol a helyes mellretételtől kezdve a szoptatási pozíciókon át a fejésig felvételekkel és animációkkal illusztrált videókat találtok, ahol minden perc ezerszer hasznosabb, mint bármilyen anyukacsoport a facebookon.

Gyermekgondozás

Biztosan sokan hallották már azt a megnyugtatónak szánt mondatot, ami úgy kezdődik: “Ha már megszületett, minden ösztönösen jön majd, ne aggódj…”. Ezek szerint én vagyok a kivétel, akinek nem jöttek ösztönösen a csecsemőgondozási ismeretek. A kórházban az első éjszaka, amikor aludnom kellett volna pánikszerűen újrajátszottam a semmelweis egyetem és a babadoktor babaápolási oktatóvideó sorozatának az újszülött pelenkázására vonatkozó részét és szabályosan rettegtem, hogy reggel a köldökcsonkjával is kezdenem kell valamit…

Mindkét fent említett YouTube csatornát ajánlom, nem mindent kell szentírásnak venni (ahogy a bejegyzés elején található Tolsztoj idézet is rámutat, mindenki szerint máshogy jó), de sokat segít, ha fogalmad sincs róla, mit kell kezdeni egy újszülöttel és nincs ott senki, aki megmutassa.

Minden más

Már fél éves is elmúlt a lányom, mikor rátaláltam Dr Benkovics Júlia instagram profiljára (szülész-nőgyógyász, szoptatási szaktanácsadó hallgató). Nagyon informatív, rengeteg nőgyógyászati kérdést és témát röviden, tömören, érthetően jár körül (meddőség, terhesség, menstruáció, szoptatás, endometriózis, szűrővizsgálatok stb.), mindezt nagyon igényes formában. Sokszor hallottam már különféle podcastekben is szakértőként megszólalni, szerintem elképesztően hasznos az a tudás, amit megoszt, jó szívvel ajánlom.

Ugyancsak sok időt töltöttem Petra csatornáján, ahol sok őszinte tartalom található a babás élet nehézségeiről is, ha jól emlékszem a szoptatással kapcsolatos videósorozatot is ő ajánlotta, amiért nagyon hálás vagyok.