Világos háttér előtt egy szivárvány

Az első trimeszter vége után alig vártam, hogy összeírjam a listát arról, milyen dolgokat kell beszereznünk a baba születéséig. Ezt a listát aztán hónapokig minden egyes nap átnéztem, finomítottam rajta, csiszolgattam, átírtam, kihúztam, mígnem végül elkészült. A neten végtelen számú kelengyelistát lehet találni, de valahogy az volt az érzésem, hogy ez nekem túl sok, képtelenségnek tartom, hogy ennyi mindenre legyen szüksége egy újszülöttnek. Első gyerekesként nem akartam abba a hibába esni, hogy mindenféle felesleges dolgot összevásárolok, de a teljes minimalizmus sem tűnt az én utamnak. Azt gondolom, sikerült egészséges középutat találni és 95%-ban olyan dolgokat beszereznünk, amire valóban szükségünk volt. Vigyázat, hosszú bejegyzés következik!

Bútorok

A lakásunkban összesen két szoba van, így a kisebb szobát neveztük ki hálónak & gyerekszobának. Mivel a franciaágyunk ott volt a szoba közepén, így nem sok hely maradt felesleges bútoroknak. Nem szerettünk volna tipikus “gyerek-bútorokat” és a pelenkázóval kombinált kiságytól is a hideg kirázott.

Végül összesen három darab bútort vettünk: mint oly’ sokan mások, egy négyfiókos fehér IKEA Malm komódot a babaruháknak (és részben a saját ruháinknak), egy kiságyat és egy pelenkázót (mindkettő IKEA, Gulliver, Marketplace-en vettem őket nagyon szép állapotban).

A komódot újonnan vettük, mert sokáig szeretnénk használni. Valamilyen tároló kellett és egy fiókos, kellően magas komód jó ötletnek tűnt és valóban, bevált, szeretem (annak ellenére, hogy az erősen közepes minőségéhez képest sokallom az árát).

Mi szerettük volna, ha saját ágya van a babának és végül úgy döntöttünk, hogy külön pelenkázót is veszünk, viszont rövid ideig terveztük használni őket, ezért használtan akartuk beszerezni - szintén jó döntés volt. Felmerült, hogy ne vegyünk pelenkázót, úgyis majd össze-vissza mindenhol máshol fogunk pelenkázni, de ez nem így lett. Szerintem az egyik leghasznosabb dolog (már rég leszakadt volna a hátam, ha az ágyon/földön kellene pelenkáznom), ráadásul sok mindent tárolok az alsó polcokon (pelenka, mindenféle krémek, törlőkendő, de még a babakád is itt van). A kiságyat 15, a pelenkázót 12 ezerért vásároltuk.

Alvás

A kiságyba vettünk egy új matracot szintén az ikeában, az értékelések alapján választottam (Krummelur habszivacs matrac).

A matrachoz vettünk vízálló gumilepedőt és sima lepedőket. Ez utóbbiből mi összesen kettőt használunk felváltva és csábító lehet nem költeni rá sokat, de megéri nem a legolcsóbbat venni belőle.

Alváshoz mindenki a hálózsákot ajánlotta, ezt a tescoban vettem és elégedett vagyok vele. Az én kislányom mindig is nagyon dobálta magát alvás közben és újabban mindent a fejére húz, ezért tök jó, hogy a hálózsák nem esik le róla és nem fullad meg alatta.

Rácsvédőt nem vettünk és nem is kellett az elején. 4 hónapos korában kaptunk ajándékba, akkor kipróbáltam és haszontalan porfogónak találtam. Sajnos a legtöbb rácsvédő vékony, így önmagában nem sokat ér, nem védi meg a babát attól, hogy beverje a testrészeit, ráadásul az egybefüggő anyagtól nem látni a gyereket ha mellette alszol. Ha most kéne vennem, én valamilyen párnázott, tépőzáras rácsvédőt vennék.

Vettünk még takarókat, utólag kevesebb jobb minőségűt vennék. Valamiért nem gondoltam át, mennyire kicsi és törékeny egy kisbaba (biztos azért, mert soha az életben nem volt a kezemben semmilyen gyerek :D). Szóval a takaró legyen nagyon puha! A legjobb takarókat a H&M-ben és a Tescoban vettük.

Közlekedés

Nagyon határozott elképzelésem volt arról, hogy majd az első perctől kezdve hordozok, ebből az lett, hogy végül két hét után vettünk egy babakocsit. Mindenesetre valamiben kell szállítani a gyermeket a napi séta során, a gyerekorvoshoz, a csípőszűrésre stb. Hordozókendő választáshoz (első alkalommal) én a próbálást javasolnám, vannak hordozóházak, ahol meg lehet próbálni több márka kendőjét és hozzáértők segítségét is lehet kérni.

A babakocsi kiválasztását rábíztam a férjemre, akinek fél nap utánajárás eredményeként a Mutsy evo-ra esett a választása. Kizárt volt, hogy újonnan bababoltból megvegyük, nagyon szép állapotban találtunk - szerintem - kivételesen kedvező áron marketplace-en (53.000 szállítással, mózessel, sportrésszel, autós hordozóval együtt). De ha valaki nem vesz babakocsit, autós hordozót akkor is kell szerezni (szerintem ilyen mindenkinek van, kórházból haza/autóval bárhova).

Ruhák

Bár egyetlen közeli kisbabás ismerősünk, rokonunk sincs, anyósom annyira beleélte magát a leendő nagymamaságba, hogy hetente újabb és újabb adag ruhákkal látott el bennünket a gyerek 6 éves koráig előre - neki és az ő ismeretségi körének köszönhetően ruhára nagyjából 0 forintot költöttünk.

Attól is függ, milyen évszakban születik a baba, de alapvetően az első hetekben body-t és rugdalózót szoktak (?) ráadni az újszülöttekre. Szerintem 10 db body-val és 10 db rugdalózóval nem lehet mellélőni, ezekből érdemes több méretet venni. Én úgy készültem, hogy az 56-os méretet biztos csak egyszer fogom tudni ráadni, a 62-eset meg hónapokig hordja majd, ehhez képest az 50-es is nagy volt rá, 62-es méretet pedig szinte átnőtte.

Két/három hónapos korban ajánlott a rugdalózót már csak este, alváshoz ráadni a babára, mert napközben hátráltatja a mozgásban, ilyenkor már inkább nadrágot + zoknit érdemes viselnie. Az első időkben a “talpas nadrág” szerintem fantasztikus darab, nem kell a zoknit külön keresgélni, nem lóg ki folyton a bokája stb. Értelemszerűen kell még neki sapka (2-3 db), lehet venni kézvédő kesztyűt, időjárástól függően overált, téli sapkát, rugalmas pulóvert.

Tipp: különböző márkák különböző szabásminta alapján dolgoznak és nem biztos, hogy minden babára megfelelő adott gyártónak adott méretű ruhája! A mi babánk nagyon combos volt, így például a H&M összes babaruhája kicsi volt rá combban és nem lehetett bekapcsolni úgy, hogy a karján közben lógott a body. Nem érdemes csak egy helyről beszerezni a ruhákat.

A kisgyermekes lét alfája és omegája a tetrapelenka (textil pelenka), ebből minél több van (minimum 15 szerintem), annál jobb, ajándékba is ezt kérjetek. Talán a legolcsóbb egységára a Brendonban kapható sima 10 db-os csomagnak van, de itt is érvényes az, ami a takaróknál: minél olcsóbb, annál rosszabb minőségű és ez meg is látszik rajta (laza a szövése, kemény az anyaga). Újszülöttnek, ha most vásárolnék, vennék 4-5 drágább, nagyon puha textil pelenkát, ezeket inkább muszlin kendőnek szokták hívni.

Tisztálkodás

Babakádat az - meglepetés! - ikeában vettünk. Olcsó & jó. Kád tartó állványt nem vettünk, teljesen véletlen van egy szennyestartónk, amire rá lehet tenni biztonságosan, de egyáltalán nem gondoltunk erre, ha nem lenne, nem tudom hol fürdetnénk. Mi mindig ketten fürdetjük és a férjem fogja, de ha egyedül kellene, lehet jól jönne egy olyan betét a kádba, amibe bele tudod “ültetni” a babát (drágább babakádakhoz adnak is ilyet).

Olajból kiváltottuk a gyerekorvos által felírt Helianthi annui oleum raffinatum-ot (=napraforgóolaj) és vettem bio mandulaolajat is. Ezeket fél év alatt el is használtuk, de én csak fürdés előtt szoktam átkenni vele a hajlatokat és ha koszmós, a fejbőrét, de lehet használni babamasszázshoz is.

Fürdető tekintetében vegyes érzéseim vannak, mi ilyesmit sokáig nem használtunk, viszont én is vettem és kaptunk másoktól is, így most van 14 különböző bontatlan itthon. A fő szempontom a választásnál az volt, hogy a termék ne tartalmazzon olyan összetevőt, ami allergizál vagy bármilyen egyéb egészségügyi kockázatot jelenthet és hogy könnyen beszerezhető legyen. Elolvastam teszteket és véleményeket (kremmania.hu-n sok babatermék is fenn van, érdemes itt is olvasgatni). Van itthon DM-es (4 féle), DoraNatura, gyógyszertári mosdókenőcs, többsége továbbra is bontatlanul vár.

Sampont egyáltalán nem akartam venni, de egy rövid ideig koszmós volt a feje és az olajat, amivel kentem le kellett valamivel mosni. A gyerekorvos ajánlotta a csak “koszmó elleni sampon”-ként ismert terméket a gyógyszertárból, ebből még szinte az egész tubus megvan.

Vízhőmérőt nem vettünk, mert mindenki azt mondta nem kell, simán lehet érezni milyen hőmérsékletű a víz… hát szerintem meg nem, minden alkalommal vagy túl meleg, vagy túl hideg lesz és a szoba közepén ketten négy könyökkel nézegetjük, hogy jó-e már, miközben a gyerek elhűl, mire a kádba tesszük.

Kapucnis törölközőt ajándékba kaptunk (2 db), itt a H&M-et találtam a legjobb minőségnek. Ahogyan a pelenkánál, takarónál… nem éri meg spórolni a törölközőn (és elég drágák is). A törölközőket leginkább kifogóként használjuk csak, a vizet textil pelenkával itatjuk fel a gyermekről.

Kisollót, fültisztító pálcikát (pl. köldökcsonk ápoláshoz)a DM-ben szereztük be, receptre kaptunk alkoholt, ezzel fertőtlenítem az ollót. Köldökcsonk ápoláshoz én octeniseptet használtam, mert a kórházban ezt ajánlották, de tudom, van aki alkohollal, van aki semmivel sem kezeli. Vettem még steril vattát a gyógyszertárban teljesen feleslegesen. A védőnőnk erre nevetve mondta első nap, hogy “a baba körül semmi nem steril, ezt nyugodtan elengedheti” és ebben is igaza volt. Helyette vattakorongot használunk (nem szöszölődik úgy, mint a sima vatta).

Pelenkázás

Ha mosható pelenkát szeretnél használni, akkor ajánlom YouTube-on Zsebibogyó, Fatimapanka vagy NorcsaBorcsa ilyen témájú videóit, instagramon pedig Rimóczi Zsófi írt erről egy hosszabb postot, amit szerintem érdemes megnézni/elolvasni. Én még jóval a terhességem előtt már elkezdtem a mosható pelenkák témakörével foglalkozni, de telítődtem a kínálattól, a sok információtól és úgy voltam vele, az első pár hétben biztosan nem fogok pelenkát mosni, inkább nem veszek előre. Ebből végül az lett, hogy azóta sem használunk mosható pelenkát.

Az eldobható verzióhoz pár általánosság:

  • a kórházba egész biztosan elég egy csomag pelenka és abból is a legkisebb, newborn vagy 0-s méret
  • az újszülöttek, csecsemők nagyon gyorsan nőnek, ezért nem érdemes 20 csomag 1-es pelenkát megvenni előre, mert lehet kinövi, kipirosodik tőle vagy esetleg nem passzol majd a babára és másikra kell cserélni
  • az első hetekben napi 10 pelenkával elég számolni, a baleseteket is beleértve
  • nem minden márka pelenkája passzol minden babára és azonos méretben is nagy különbségek lehetnek. Pl. a libero viszonylag kicsi pelenkákat gyárt, tehát a 2-es libero más márkák 1-es és 2-es pelenkája között van méretben

A pelenkázóra vettünk egy sima, egyszerű habszivacs pelenkázó alátétet, amit könnyű tisztítani. Ezekre huzatot teljesen felesleges tenni, csak plusz egy dolog, amit össze lehet koszolni (én is megszámlálhatatlan órát töltöttem kakis tetrapelenkák sikálásával az első hetekben ahelyett, hogy aludtam volna).

Utazáshoz, nagymamához, gyerekorvoshoz viszünk mindig eldobható pelenkázó alátétet (bármelyik drogériában 1.000 körül van 10 db). Nagyon hasznos a kórházba is!

A törlőkendő választást szintén megelőzte egy hosszú kutatás, végül a már említett kremmania.hu-n hasonlítottam össze különböző törlőkendők INCI-jét. Többféle törlőkendőt szereztem be, egyikből sem túl sokat, hátha valamelyiket nem bírja majd a baba bőre. A DM és a Rossmann saját márkás sensitive törlőkendőjét és sudocrem popsitörlőt is próbáltunk, egyik sem volt rossz. Ha valamelyik beválik, érdemes a nagy kiszerelést megvenni belőle és első alkalommal egy törlőkendő tartó dobozt is.

A popsikrém kiválasztására is ráfordítottam pár munkanapot, majd egy olyan terméket sikerült kiválasztanom, amit azóta sem vettem elő. Valamiért annyira meggyőzött a mindenmentes-bio-vegán-ehető popsikrém marketingje, hogy vettem egy tégellyel 4.000-ért, de abba már természetesen nem gondoltam bele, hogy ez egy tégely, amiről le kellene csavarnom egy kézzel a tetejét és bele kellene nyúlnom pelenkázás közben… egyébként popsikrémből is kaptunk ajándékba elég sok fajtát, a gyógyszertárit is kiváltottuk (amit használtam is egy ideig, majd olyan szörnyűségeket olvastam róla, hogy a sírás kerülgetett, amiért esetleg megmérgeztem a gyereket…) de végül maradtunk a sima Bepanthen-nél.

Egyebek

A következő termékek túl sok magyarázatot nem igényelnek: éjjelilámpa, szemetes, szennyeskosár.

Amit feleslegesen vettünk: puha sörtéjű babahajkefe - szinte sosem fésülgetem ezzel, még ma sem tudom, mire jó ez a termék. Néha előjön nála a koszmó, ezért inkább puha sörtéjű fogkefével szoktam átfésülni a fejbőrét.

Játszószőnyegből egy kis átmérőjű sima, egyszerű (és egyszínű) szőnyeget vettünk (“kupolás játszószőnyeg”), ezt fél évesen nagyjából kinőtte, viszont beszereztünk még korábban egy tornaszőnyeget, ami viszonylag kemény, sokáig fogja tudni használni, bár a fél szobát elfoglalja. Ha választanom kéne, akkor tornaszőnyeg + baby gym a játszószőnyeg helyett.

Lázmérőből flexibilis fejűt vettünk gyógyszertárban, orrszi-porszit pedig a DM-ben szereztem be.

Mosógélből végül a drogériában beszerezhető Frosch baby mellett döntöttem,, illetve textilpelenka/ágynemű/törölköző mosáshoz teszek hozzá plusz mosószódát. Vegyes véleményem van róla, olyan, mintha mosás után még vizesen kissé “ragadnának” tőle a ruhák, de lehet ez amiatt van, mert nem használok öblítőt egyáltalán, amit egyébként ajánlok másnak is.

Pelenkázótáska helyett vettem egy sima hátizsákot, amiben mindenhova hordom a baba dolgait (igazolványok, pelenkázó alátét, törlőkendő, pelenka, váltóruha, könyv, fertőtlenítő, szemeteszsák stb.)

Pelenkázáshoz vettem még kisméretű törölközőket, ezeket végül nem egészen úgy használtuk, ahogy elterveztem, de így is egész hasznosnak bizonyultak.

Szoptatás

A leginkább tanácstalan a szoptatáshoz “szükséges” dolgok beszerzésekor voltam. Bimbóvédő, mellszívó, krém, szoptatós párna… fogalmam sem volt, minek veszem majd hasznát, ezért nem is akartam túlzásba esni.

A szoptatással kapcsolatban mindössze annyi tervem volt, hogy igény szerint szoptatok majd, több órányi how to videót néztem ezzel kapcsolatban és nagyjából ennyi. Tulajdonképpen annyira nem voltam képben a szoptatással kapcsolatban, hogy egyáltalán nem görcsöltem rá, valamiért nagyon magabiztosan azt gondoltam, biztos menni fog, legalább ezen nem stresszelek.

Egyáltalán nem terveztem fejni (végül nem is fejtem, csak mellgyulladás és egy-két extrém túltelítődés alkalmával), de mivel kérték a kórházban, hogy vigyünk, vettem egy kézi Medela mellszívót. Még most sem vagyok benne biztos mit tennék, ha újrakezdeném. Nincs annál egyszerűbb, mint nem-fejni, nem kell cumisüveggel/itatópohárral szenvedni, mosogatni, melegíteni, hűteni, fagyasztani, de az is biztos, hogy sokkal egyszerűbb lett volna az élet, ha van itthon lefejt tej és az első 8 hónapban távol tudok tölteni a lakástól 2 óránál hosszabb időt. A biztonság kedvéért vettem egy csomag tejtároló zacskót is.

Vettem még két szoptatós melltartót a HM-ben. Ezen kívül nagyon tudom ajánlani a Lidl-ben kapható kismama ruhákat, melltartókat vagy ujjatlan szoptatós pólókat. Utóbbira sajnos csak pár hónap elteltével találtam rá, de én biztosan csak ilyet viselnék legközelebb.

Melltartót úgy érdemes választani, hogy a várandósság alatt megnőtt mellre érdemes rászámolni még mondjuk 2 kosárral. Én terhesség előtt 75A-s melltartót viseltem, szoptatás elején pedig 85D-t, azóta meg leginkább szoptatós trikót viselek. Amikor azt hiszed szülés után, hogy ennél nagyobb már nem lehet a melled, akkor nagyon meg tudsz lepődni.

Vettem eldobható melltartó betétet, szerintem ebből az egyik legolcsóbb és mégis legjobb a Brendon saját márkása. Ezek az eldobható betétek leginkább utazáshoz jók, de az elején én is elhasználtam rengeteget, mire megtaláltam a tökéletes terméket: a tejgyűjtő kagylót. Az elején egy szoptatás alkalmával nagyjából 2 dl tejem folyt el a másik mellemből, amit mindenhogy próbáltam felfogni, eldobható korongokkal, újrahasználható korongokkal, törölközővel, textilpelenkával, a ruhámmal és egészen addig szenvedtem, míg nem találtam meg ezeket a kagylókat. Ha egyetlen termék lenne a kelengyelistámon, akkor ez lenne az. A másik pedig a vízálló huzat a “felnőtt” ágyba, ez főleg azoknak jöhet jól, akiknek a babája nem eszik éjszaka, reggelre pedig nem szeretnének hideg tejben tocsogva ébredni.

Szoptatós párnát nem vettem, de kaptam valami hasonlót, terhesség alatt ezzel aludtam, így ezt ajánlom, nekem nagyon fájt a derekam és csak ezzel tudtam félig-meddig kényelmesen feküdni. Eleinte az ágyon ülve szoptattam, amitől egy idő után kikészült a hátam és inkább vettünk egy fotelt, amit azóta is használok.

A következő kelengyelistákat tudom még ajánlani: ha valakit érdekel a minimál babakelengye, egy négygyermekes, tapasztalt anyuka listája, vagy praktikus tanácsok a kelengye összeállításával kapcsolatban.

Babakelengye lista letöltése (.pdf, 91,7 kB)